Anmeldelse af bogen Urtelykke

Anmeldelse af bogen Urtelykke

Urtelykke

 

Bogen er skrevet af Anja Ballegaard, udgivet på forlaget Aronsen i 2019 og er på 182 sider eksklusiv tomme sider bagerst i bogen til egne noter.

Mit første indtryk af Anja Ballegaards bog er dens smukke taktile ydre - bogen er indbundet i gråt, lidt groft lærred og er præget med græsgrøn skrift og en humleranke, der snurrer sig ned over forsiden. Jeg er solgt.

 

BOGENS INDHOLD OG OPBYGNING

I bogen bliver man introduceret til de 30 mest almindelige urter, som kan findes i den danske natur og i de danske haver. Det er både ‘ukrudt’ så som mælkebøtter og brændenælder, blomster som morgenfrue og stedmoderblomst og klassiske krydderurter som oregano og timian plus mange flere.

Indledningsvis kommer bogens forfatter med nogle grundprincipper for at samle urter, opbevaring og konservering samt basisopskrifter på salver, eliksirer og lignende. Det er efter min mening en god begyndelse og et godt udgangspunkt for resten af bogen og læserens egen brug af de forskellige danske urter.

Urterne kan ifølge bogen bruges i madlavning, som te eller urtefusion, ekstrakt og tinktur, snaps, eliksir, eddike, saft, sirup, kropsolie og salve, omslag, urtebad og sædebad. Og der er eksempler og basisopskrifter til hver slags.

Efter den grundige indledning og vejledning på de første ca. 30 sider bliver læseren i alfabetisk rækkefølge introduceret til de forskellige urter og planter.

Hver urt har fire sider at brede sig over. På den første side bliver de præsenteret med deres danske og latinske navn samt en personlig anekdote fra forfatteren. Fx fremkalder rosmarin minder fra en tur til Kroatien, og rødgran minder hende om barndommens legeplads i en granskov. Herefter får man en nærmere beskrivelse af planten efterfulgt af en liste over dens egenskaber. På anden side ser man en flot illustration af planten med blomster. På den tredje side bliver man sat ind i, hvordan man indsamler planten, dens anvendelse og hvilke ting man skal være opmærksom på. Og på den fjerde og sidste side kommer Anja med et forslag til, fx at prøve at lave en peberrodstonic, oreganoolie eller vejbredsalve.

Afslutningsvis er der et register over urternes egenskaber samt et register over urternes latinske navne og en litteraturliste.

 

Brændenælder

 

DET GODE OG DET MINDRE GODE

Bogen er letlæselig, overskuelig og har de fineste illustrationer af Trine Pape.

Jeg er fan af bogen, og jeg tror ikke, at jeg kan sætte en finger på noget negativt eller mindre godt ved bogen. Det skulle da lige være, at der ‘kun’ er 30 urter og ikke flere, for jeg blev ret hooked på urterne og deres mulige egenskaber, da jeg først gik i gang med bogen.

Som læser, synes jeg hele bogen igennem, at jeg kan mærke forfatteren Anja og hendes person. Fx bruger hun vendinger som ‘hele herligheden’ og fortæller undervejs de små urte-relaterede anekdoter.

Jeg er blevet meget inspireret til at bruge urter til mange flere ting end bare rosmarin på kartoffelpizzaen eller at lave frisk myntete. Jeg skal bestemt til at lave urtefodbad fx med beroligende citronmelisse, og eventuelt karbad, hvis jeg kommer i nærheden af sådan et. Jeg vil også gerne prøve at lave nogle kropsolier, eddiker og sirupper.

 

VURDERING OG ANBEFALING

Jeg synes, at Urtelykke er en rigtig fin guide og et opslagsværk, som man kan vende tilbage til og tage med på sanketur. Jeg har allerede brugt beskrivelser af forskellige urter før, under og efter læsningen af bogen, og jeg kommer helt sikkert til at vende tilbage til den mange gange endnu. Jeg har også taget bogen med mig på ferie på Samsø, hvor der er masser af brændenælder, skvalderkål og citronmelisse.

 

BONUSINFO

Bogen er FSC-mærket og skulle også være CO2-neutral. Bogen er modtaget som anmeldereksemplar.

Tilbage til blog