Så fik jeg endelige sat mig ned og skrevet om vores vandretur på Gendarmstien i Sønderjylland.
Ruten er virkelig smuk, og man følger kystlinjen stort set hele vejen. Undervejs kommer man igennem skov, går på stranden og oppe på skrænter, hen over marken, igennem landsbyer og ikke mindst forbi Dybbølbanke. Alt det fineste som Danmark kan byde på.
Vi gik turen fra Padborg til Sønderborg over 4 dage. Med på turen Alberte, Sebastian og mig selv samt min søster og min veninde. Gendarmstien går egentlig helt til Skovby. Men vi valgte at korte turen lidt af, da der går direkte tog fra Sønderborg til København.
Vi gik ca. 12-20 km om dagen. 10-15 km havde måske være mere passende, da Sebastian og jeg havde en del at bære på - Sebastian bar nemlig Alberte i en bærerygsæk, og jeg bar størstedelen af vores tøj og sager, så det var lidt tungt for os begge. Vi havde dog ikke håndklæder og soveposer med, da vi overnattede på opredte værelser. Det var dog hårdest de første to dage. De to sidste dage havde kroppen vænnet sig lidt mere til belastningen, så der gik det lidt nemmere.
Ift. at have en 1,5 årig med på vandretur, så vil jeg sige, at Alberte klarede det ret godt. Hun brokkede sig en gang imellem over at skulle sidde i bærestolen, men hun kunne som oftest afledes med sange og historier om de dyr vi passerede.
For os som forældre, der bare havde behov for at smide benene op og ligge ned efter en god lang travetur, var det rimelig hårdt, at Alberte var frisk som en havørn, når dagens vandring var overstået. Nu havde hun jo siddet ned i mange timer (med løbe- og gåpauser), så nu skulle hun røre sig. Så var det godt at have Gurli Gris klar på telefonen eller min veninde og søster til at underholde. Ift. Albertes lurer, så tog hun dem i bærerygsækken, de fleste af dem var dog kun på 20-30 minutter. Men det fungerede ok.
OVERNATNING
Vi havde booket kroer og B&B’er på forhånd og lagde vores rute delvist efter de steder, der var ledige. Vi var ikke ude i så god tid, så en del af stederne var fuldt booket. Men vi endte med at overnatter på Hotel Frøslev Kro, Alice Gross B&B, Gråsten Gamle Kro, Hattesens Gaard og Hotel Arnkilhus.
MAD
Der var morgenmad med alle de steder, vi overnattede, så det behøvede vi ikke spekulere på. Til frokost købte vi rugbrød, lidt grønt og pålæg såsom ost, makrel i tomat og bønnepostej, når vi kom forbi en indkøbsmulighed, og ellers havde vi købt det dagen forinden og kunne nogle steder opbevare det i et køleskab, hvor vi overnattede.
Aftensmaden var ikke så spændende, da den eneste mulighed en del steder var det lokale pizzaria/grillbar. Da vi var i Gråsten, spiste vi på Gråsten Gamle Kro, hvor fik rødspættefiletter, hvide kartofler og smørsovs. Det var nu ret lækkert!
UDSTYR OG TØJ
Vi købte en bærerygsæk på DBA et par uger inden afgang og gik ture for at ‘træne’ og se om Alberte gad sidde i den. Du kan også låne en bærerygsæk hos Spejder Sport, hvis du er medlem, hvilket du kan blive gratis.
Sko eller støvler kan du efter min mening sagtens købe brugt. Der er en del brugt vandreudstyr til salg, som tit kun er blevet brugt til en enkelt tur eller få kilometer. Jeg har selv købt mine nuværende vandresko brugt og har haft dem med en uge på Caminoen i Nordspanien og nu en tur på Gendarmstien.
TRANSPORT
Vi tog toget fra København til Padborg, hvor ruten begynder meget tæt på stationen. Hjemturen var også med tog, men fra Sønderborg.
Vi endte med at give ca. 3.000 kr. pr. Voksen for turen, men det kan sikkert sagtens gøres billigere, fx hvis du sover i shelter eller selv har telt med, men så skal der også slæbes på en del mere bagage.
Ville jeg gøre det igen? Både nej og ja. Jeg ville ikke gøre det på samme måde, som vi gjorde denne gang. Jeg ville nok i stedet prøve at have endnu færre ting med, så der var mindre at slæbe på. Men ved dog ikke helt hvordan. Det skulle eventuelt være en kortere tur. En hviledag midtvejs kunne også være en god idé.
Om ikke andet, så er Gendarmstien en meget smuk vandrerute, som jeg virkelig kan anbefale at tage forbi.
Du kan læse mere om Gendarmstien på den officielle hjemmeside her