Mine yndlingsopskrifter med kål og rodfrugter - klimavenlig aftensmad

Mine yndlingsopskrifter med kål og rodfrugter - klimavenlig aftensmad

Rodfrugter og kål

Jeg har samlet nogle af mine favoritopskrifter på udvalgte rodfrugter og kålsorter. Jeg har valgt at have fokus på netop de to typer af afgrøder, fordi de er i sæson her i vinterhalvåret og dermed nogle af de mest bæredygtige fødevarer lige nu.


En nem måde at tilberede de fleste slags rodfrugter samt broccoli og blomkål på er at skære dem i passende stykker, hælde olie, salt og peber på og bage dem i ovnen, til de begynder at tage farve eller har den konsistens, som du foretrækker.


Jeg har fundet lækre opskrifter, lavet af andre, på hvidkål, gule beder, gulerødder, grønkål og rødbeder. Det er der ikke nogen bestemt grund til, men de lå måske forrest i grøntsagsskuffen :)

Hvidkål

HVIDKÅL


PENNE MED KARAMELISERET HVIDKÅL OG UMAMI-BRØDKRUMMER

Den her opskrift laver vi gerne et par gange om måneden, da det virkelig er blevet en favorit herhjemme. Jeg kan ikke sige andet end ‘prøv den’.


STEGT KÅL PÅ PANDEN MED REVET PARMESANOST

Den her opskrift er i udgangspunktet med savoykål, men som Camilla fra Vegetarisk Hverdag skriver, så kan du bruge alle slags kålhoveder. Så det gør vi herhjemme. Det er virkelig simpelt, men meget lækkert. Find opskriften her.


KRAUT

Kraut er fermenteret kål, som kan bruges som tilbehør så som syltede rødbeder eller agurker til fx gryderetter. Det er relativt nemt at lave omend det kræver nogle gode armkræfter, og så skal man være tålmodig, da det skal stå i ca. 3 uger og fermentere/gære. Find en opskrift på fermenteret hvidkål her.


GULE BEDER


BAGTE GULE BEDER MED GULEROD, KIKÆRTER OG PERSILLE

Jeg har, indtil jeg stødte på denne opskrift fra Vanløse Blues, ikke rigtigt brudt mig om gule beder. De var bare lidt formærkelige i min bog. Så hvis du har det på samme måde som mig eller bare gerne vil prøve noget nyt, så kan jeg virkelig anbefale opskriften her. Den er mega lækker og mættende.

 

Gulerødder

GULERØDDER


GULERODSSUPPE MED RØDE LINSER

Den her opskrift fra Vegetarisk Hverdag er super let og lækkert. Der indgår få ingredienser, der kan findes i de fleste supermarkeder. Find opskriften her


BAGTE GULERØDDER MED RUCOLA OG FETA

Forleden lavede jeg denne salat fra Valdemarsro med fire simple ingredienser: Gulerødder, græskarkerner, feta og rucolasalat. Vi havde dog ikke noget rucola, så det undlod jeg. Men jeg tror, at det kunne have suppleret med noget lækkert syrlig- og bitterhed.

 

Grønkål

GRØNKÅL


GRØNKÅLSTÆRTE

Jeg har ikke nogen bestemt opskrift på grønkålstærte, men det kan du sikkert hurtigt søge dig frem til på nettet. Herhjemme plejer vi at lave en basistærtedej (Sebastian bruge ofte denne tærtedej fra Valdemarsro),hakke grønkål og løg fint, stege det på panden og dernæst brede det ud på tærtedejen. Som fyld sammen med grøntsagerne blander jeg hytteost, æg og lidt mælk, og så i ovnen til den begynder at tage farve.


SALAT MED GRØNKÅL OG RØDBEDER

Jeg kalder denne salat for Carolines julesalat. Caroline er min svigerinde, og hun introducerede os for salaten juleaften, hvor hun havde lavet den til julebordet. Selve opskriften er dog oprindeligt fra Julie Karla, så hun skal også have en stor del af æren. Find opskriften her.


PASTA MED GRØNKÅL

Den her pastaret med grønkål fra Vegetarisk Hverdag kan jeg virkelig også anbefale. Pasta er bare lækkert!

 

Rødbeder

RØDBEDER


VEGETARISK BORSCHT

Umiddelbart virkede denne opskrift lidt kedelig i mine øjne, men den vandt virkelig på smagen. Hold nu op den var god! Den skal vi helt sikkert lave igen.

 

Den salat som min svigerinde Caroline lavede til juleaften (se under afsnittet om grønkål)

Tilbage til blog