Sådan brygger du ginger beer

Sådan brygger du ginger beer

Ginger Beer Opskrift

 

Jeg er tosset med ingefær og også ginger beer. Derfor syntes jeg, at det kunne være sjovt at brygge min egen, da jeg faldt over en opskrift i Irma. Og den er blevet rigtig god. Her i anden omgang.

Opskriften er som sagt oprindeligt fra Irma, men første gang jeg bryggede den for et år eller halvandet siden, blev den både for gæret og for sød i smagen, da jeg fulgte deres opskrift til punkt og prikket. Så jeg har her i andet forsøg prøvet mig lidt frem og ændret lidt på opskriften undervejs. Jeg kan kun opfordre til, at du tester dig frem på samme vis og sørger for tit at smage på bryggen.

Brygningen foregår i tre etaper

 1. Brygning af ‘starteren’.

 2. Blanding af ginger beer-væsken og få den til at boble.

 3. Bryggen hældes på flasker, så den danner brus.

 

Brygning af starteren

Hjemmelavet Ginger Beer

 

Ingredienser til starteren

 • 100 g økologisk ingefær med skræl (det er vigtigt at bruge økologisk ingefær med skræl, da det indeholder flere af de gærceller og mælkesyrebakterier, der skal bruges til at få starteren og væsken til at gære)

 • 75 g sukker

 • 2 dl vand

 • 1 rent syltetøjsglas

 • 1 lille stykke klæde, fx et stykke af et gammelt viskestykke

 • 1 elastik

 

Sådan gør du

Riv de 100 g ingefær med skræl. Bland alle ingredienserne i en klar beholder fx et syltetøjsglas med et klæde over. Stil beholderen et sted, hvor du kan holde øje med, hvornår væsken begynder at boble. Tilsæt dagligt en lille smule sukker (fx en teskefuld) og eventuelt også en lille smule revet ingefær, for at der hele tiden er noget at gære af. Husk også at røre i væsken dagligt, så der ikke dannes mug og skimmel på overfladen. Når væsken bobler lystigt, som der står i opskriften fra Irma, så er starteren klar til brug, og du kan nu gå videre til det næste skridt. 

For mig tog det ca. en lille uge at få starteren til at boble. Gæringsprocessen afhænger også af omgivelsernes temperatur, så hvis det er lunt, der hvor væsken står, så kan det gå lidt hurtigere, og hvis det er køligt, der hvor du har placeret starteren, så går det måske lidt mere trægt.

 

Blanding af ginger beer-væsken

Ginger Beer

 

Ingredienser til ginger beer-væsken

 • 3 liter vand

 • 3 dl sukker

 • 2 limefrugter eller 1 citron

 • 100 g økologisk ingefær med skræl (skåret i skiver)

 • 3 liters gryde, saftdispenser eller anden fødevaregodkendt beholder.

 • 1 styks klæde, fx viskestykke

 

Sådan gør du

Begynd med at koge 2 af de 3 liter vand op sammen med ingefæren. Det skal koge ca. 15 minutter. Smag derefter på væsken, og kom eventuelt mere ingefær i, hvis du ønsker en kraftigere smag. Dernæst opløser du sukkeret i væsken og tilsætter den sidste liter vand. Når væsken har stuetemperatur tilsættes startervæsken. Når væsken er kølet lidt ned, hælder du den over i beholderen. Du kan også lade det stå i gryden, hvis du ikke skal bruge den inden for de næste par dage/uger. Smag til, hvor meget lime eller citron du ønsker i din ginger beer, og om du eventuelt vil have mere sukker i. Nu er væsken igen klar til at stå og boble. Husk at røre i den dagligt, og når den så bobler lystigt igen, og du synes, at smagen er, som du vil have den, så er væsken klar til at komme på flasker.

 Jeg lod min ginger beer-væske stå 2-3 dage, da jeg ikke ville have, at den kom til at smage alt for gæret.

 

‘Tapning’ og dannelse af brus og kulsyre

Redskaber til opbevaring af din ginger beer

 • Flasker, der sammenlagt svarer til 3-4 liter. Her kan det anbefales at bruge 2 liters plastikflasker fx fra sodavand, da de starter med at være bløde og bliver hårde, når væsken gærer og der opstår tryk.

 • Klæde til at si ingefærstykker fra væsken

 • Tragt eventuelt dørslag

Sådan gør du

Flaskerne skal være så rene som muligt, inden du hælder din ginger beer over på dem. Læg det rene klæde ned i tragten, så det fungerer som et slags kaffefilter, og fyld så væsken på dine flasker. Fyld dem ikke helt op, da du så risikerer, at det lettere bruser over. Når al væsken er fyldt på flaskerne, skal de stå ved stuetemperatur og gære/fermentere videre. Jeg kom min væske på patentflasker af ren forfængelighed, og hvis man bruger den slags flasker, så vil jeg på det kraftigste anbefale, at man åbner alle flasker kort 1-2 gange dagligt for at tage trykket, så man ikke risikerer, at flaskerne springer på grund af for højt tryk.

Jo længere væsken får lov til at stå og gære, jo mere alkohol kommer der også i ginger beer’en. Men helt uden at have belæg for det, så tror jeg ikke, at procenten kommer specielt højt op. 

Jeg lod mine flasker stå på køkkenbordet i en uges tid og satte dem derefter ind i køleskabet. Ginger beer’en gærer videre selv på køl, dog med lavere hastighed, så nyd den helst i løbet af et par uger.

Tilbage til blog